Waterland

WATERLAND

Waterland

Zunderdorp ligt in de achtertuin van Amsterdam, maar grenst ook aan Waterland, dat bekend staat om zijn landelijke en natuurlijke uitstraling. Gelegen in de Randstad, maar toch is er nog bijna overal veel van dat karakteristieke van het platteland te vinden. In de in de buurt gelegen dorpen, Ransdorp, Holysloot, Durgerdam, Uitdam, Schellingwoude en Zuiderwoude, treft men meerdere
voorzieningen aan, zoals scholen en winkels.

Iets verder weg, maar nog steeds op een steenworp afstand gelegen bevindt zich Broek in Waterland, Monnickendam, Watergang en Ilpendam. Ook de drukke gemeente Purmerend ligt slechts op een kwartier rijden van Zunderdorp.

Ransdorp
Ransdorp is het traditionele hart van Waterland. De tweeëndertig meter hoge kerktoren is het herkenningspunt voor de omgeving en domineert het dorpsbeeld. In de zomermaanden kun je elk weekend de klim naar boven maken en het uitzicht van de omgeving bewonderen.

Schellingwoude
De grootste publiekstrekkers van Schellingwoude zijn de Oranjesluizen. Voor 1870 vormden niet de sluizen, maar moerasbossen de scheiding tussen de Zuiderzee en het achterliggende Waterland.
Het dorp kenmerkt zich nu door de karakteristieke dijkwoningen en de Schellingwouderbrug.

Holysloot
Holysloot is het kleinste dorp in Landelijk Noord. Er is maar één weg die naar Holysloot leidt en alleen in de zomermaanden kun je met de pont oversteken naar de Poppendammergouw. Het dorp heeft een kerkje, een pastorie en een restaurant.

Durgerdam
Durgerdam is een dorp dat veel toeristen aantrekt. Er zijn veel houten en stenen dijkhuizen te bewonderen, maar ook de haven, de kapel en het Westend, met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

zunderdorp